quinta-feira, 23 de setembro de 2010

Meridianen: bestaan ze nu toch???

Augustus 2010


IOCOB was eigenlijk al een beetje op de toer van dat meridianen metaforen zijn uit het oude China. Nu worden we echter door een supermodern onderzoek wakker geschud. En vast wij niet alleen. Bestaan er nu toch fysiek aantoonbare meridianen? In het toonaangevende tijdschrift PLosOne van juli 2010 is een onderzoek gepubliceerd, en het lijkt erop dat meridianen toch bestaan. Het zijn vermoedelijk banden van collageen, die onder de huid liggen en een lage electrische weerstand hebben.  

Onderzoekers van het Martinos Center for Biomedical Imaging, Massachusetts General Hospital, Charlestown, Massachusetts in de VS keken naar de huid en de collageenstructuren daaronder, met behulp van zeer moderne technieken. 

Ze concludeerden:
 
Collagenous bands, represented by increased ultrasound echogenicity, are significantly associated with lower electrical impedance and may account for reduced impedances previously reported at acupuncture meridians. This finding may provide important insights into the nature of acupuncture meridians and the relevance of collagen in bioelectrical measurements. 

Dat gold voor de dikke darmmeridiaan. Op de blaas- en de levermeridiaan werd dat weer niet gezien. Het blijft boeiend! [1]

De secretaris van Stichting IOCOB wees 8 jaar geleden al op dit feit in verhandeling:
 
Volgens de singulaire morfogenetische theorie zijn acupunctuurpunten overblijfselen van organizing centers, die in de morfogenese een sturende rol vervullen, aangezien beide structuren dezelfde eigenschappen hebben. De communicatiewegen, het mesenchym, tussen de organizing centers hebben dezelfde functie als meridianen, het collageen, in het volgroeide lichaam. Deze organizing centers met hun communicatiebanen zijn analoog aan de oosterse theorie dat de oermeridianen de embryogenese reguleren en leiden.

 

Referenties

[1]: Ahn AC, Park M, Shaw JR, McManus CA, Kaptchuk TJ, Langevin HM. | Electrical impedance of acupuncture meridians: the relevance of subcutaneous collagenous bands. | PLoS One. | 2010 Jul 30;5(7):e11907.
 
 
Bron: http://www.iocob.nl

Sem comentários: