quinta-feira, 23 de setembro de 2010

WHEATGRASS (Tarwegras), het gezondste grasshotje ter wereld

Augustus 2, 1010




Een shot wheatgrass heeft de voedingswaarde van 1KG groente: De reinigende werking is ongekend

Tarwegras is een kleine groene, snel groeiende plant die uiteindelijk uitgroeit tot tarwe. Deze plant beschikt in de groeifase over een unieke samenstelling met daarin alles wat ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven functioneren. Na een relatief korte teeltperiode, kan het tarwegras geoogst en geperst worden. Het diep groene sap staat bol van de vitaminen, mineralen, enzymen, chlorofyl en vitale energie. Het is een zeer geconcentreerd sap en de voordelen worden al zichtbaar bij het drinken van 30 ml per dag. U zult ervaren dat u meer energie heeft, uw afweersysteem beter gaat functioneren en daardoor uw lichaam beter en optimaler gaat functioneren.

Tarwegras sap is puur sap dat onttrokken wordt uit jong tarwegras. Ons verteringsstelsel is er niet op gemaakt om gras te kunnen verteren, maar het sap uit het gras juist wel. Het sap bestaat voor zo’n 70% uit chlorofyl (beter bekend als bladgroen, het stofje dat verantwoordelijk is voor fotosynthese) en daarnaast bevat het sap actieve enzymen, vitamines, mineralen, aminozuren en andere voedingsstoffen. Ter vergelijking; een dagelijkse dosis van een half glas tarwegras sap staat gelijk aan meer dan een kilo vers fruit en groente.
 
Het stofje chlorofyl staat bekend om een aantal belangrijke werkingen. Het zou zorgen voor onder andere: een betere bloedcirculatie, een betere toevoer van zuurstof in het bloed en de reinigende kracht binnen het lichaam. Chlorofyl kan uit veel planten onttrokken worden, maar tarwegras kan het beste gebruikt worden omdat het ook nog eens het vermogen heeft vrijwel alle vrije elementen op te nemen, die het menselijk lichaam nodig heeft.
 
Biologisch gekweekt tarwegras bevat vrijwel alle van de ruim 100 elementen, in de vorm van de ons bekende vitaminen en mineralen, die door het menselijk lichaam met weinig energie verteerd worden. Er wordt vandaag de dag veel gediscussieerd over vitaminen en vele voedingssupplementen. Gebleken is dat er een wezenlijk verschil bestaat tussen vitaminen uit levende organismen en vitaminen in dode vorm, zoals een capsule of een pil. Tarwesap is een levende bron en voorziet ons lichaam van levende “zonne-energie.”! Eén glaasje van 30 ml vers tarwesap komt overeen met 2 stuks fruit en 2 ons groente! Dit staat gelijk met de dagelijks aanbevolen behoefte aan vitaminen en mineralen.

Voordelen en eigenschappen van Tarwegras sap
 
Tarwegras is een van de rijkste natuurlijke bronnen van vitamine A, vitamine B complex, B12, C, E en K. Tarwegras is ook nog eens rijk aan calcium, kalium, ijzer, magnesium, fosfor, natrium, zwavel, kobalt , zink en Selenium.. Tarwegras wordt daarom in verband gebracht met verschillende medische werkingen. Wij doen echter geen beweringen op medisch gebied. Wij adviseren slechts alleen om vers tarwegras te persen en regelmatig te consumeren en te gebruiken als een zeer waardevolle, zuivere en complete aanvulling op uw dagelijks voedsel.

Vers is het best
 
Het is algemeen bekend dat fruit en groente hun waarde verliezen naarmate de tijd verstrijkt na het oogsten. De hoeveelheid vitamine C daalt in de eerste 24 uur na het oogsten ongeveer met 50%. Tarwegras groeit tot aan het moment dat het geperst wordt. Verser is niet mogelijk!

Zuur – alkaline balans

In veel hedendaags voedsel blijven vaak restanten van zuren in het lichaam achter. Tarwesap is echter alkaliserend en gaat daarmee het zuur tegen. Lichaamscellen functioneren beter op deze manier.

De “Sap Factor”
 
Terwijl de positieve werking van Tarwesap al ongeveer 100 jaar bekend is, zijn wetenschappers er nu pas gedeeltelijk in geslaagd te ontdekken welke stoffen daar verantwoordelijk voor kunnen zijn. Wetenschappelijk onderzoek gaat nog steeds door, teneinde te ontdekken welke stoffen nu precies verantwoordelijk zijn voor deze positieve werking.

Bladgroen als een actief ingrediënt
 
Onderzoek van begin 1900 met dieren liet zien dat Tarwesap positieve effecten had. Met name ter ondersteuning van het natuurlijke afweersysteem van mens en dier. De onderzoekers concludeerden dat het bladgroen de positieve werkingen veroorzaakte. Latere onderzoeken hebben laten zien dat het één van de verantwoordelijke stoffen is.

 
In de veertiger jaren werd bladgroen vooral als antibacteriële stof gebruikt in medicijnen om zo infecties aan de huid en de keel te behandelen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het sap van groene planten, zoals dat van Tarwesap, kunnen bijdragen aan het genezen van zweren wanneer het sap direct op de zweer gedaan wordt. In die jaren werd het zogenaamde gorgelen met het sap gebruikt tegen keelinfecties. Tarwegras is gezond, en draagt bij aan het optimaal functioneren van ons lichaam en is een belangrijke bron van beschikbare zonne-energie.

 

Zelf tarwegras kweken
 
Tarwegras is jonge tarwe. Ze kan (thuis) worden gekweekt in een ruime lage bak bijvoorbeeld. Het gras is na een dag of tien klaar om te worden geoogst. Het geoogste gras kan worden gekauwd (langdurig, als kauwgom, 't gras niet doorslikken), of er kan sap van worden gemaakt met behulp van een (electrische) machine. Het sap heeft een prachtige smaragd-groene kleur, en de smaak is zoet, heel apart. Speltgras, kamutgras en gerstgras kunnen op dezelfde wijze als tarwegras worden gekweekt en gebruikt, en hebben vergelijkbare eigenschappen. Tarwegras is echter de meest gebruikte en gewaardeerde soort. De eigenschap van tarwegras is dat het 't lichaam zowel voedt als herstelt. Tarwegras is zeer effectief in het ontgiften van het bloed, de lever en de dikke darm.
 
Groen plantaardig voedsel heeft een alkaliserend effect op het lichaam, en schept daardoor de voorwaarden voor een uitstekende gezondheid. (er zijn veel chronische kwalen, die veroorzaakt worden doer overmatige verzuring.) De therapeutische bijdrage die tarwegras levert kan worden toegeschreven aan de zuurstof-bindende werking van het chlorofyl dat 't bevat, en ook aan het complete spectrum van vitaminen en mineralen, aminozuren, enzymen en essentiële vetzuren. Meer dan 80 enzymen zijn in tarwegras aangetroffen.
Tarwegras bevat vitamine A, C, E, B1, B2, B3, B6 and K. Wanneer tarwegras wordt gekweekt op grond die zeer rijk is aan mineralen, dan assimileert tarwegras het hele spectrum aan 92 mineralen en sporenelementen, en 'levert' die aan z'n consument. Met name noemen we de mineralen zink, selenium, fosfor, kalium, calcium, borium, chloride, chroom, kobalt, koper, jodium, ijzer, magnesium, mangaan, nikkel, natrium en zwavel.
 
Er zijn op deze aarde drie rijke bronnen aan chlorofyl, namelijk gras, algen en alfalfa.
 
Chlorofyl is zonlicht-energie die door fotosynthese is omgezet en wordt opgeslagen in de plant. En degene die de plant eet of het sap van de plant drinkt, die krijgt als het ware getransformeerd zonlicht binnen! Chlorofyl is de proteine (het eiwit) van het plantenrijk. Het geeft de planten hun groene kleur. 

We zouden een parallel kunnen trekken met het menselijk bloed. Wanneer we chlorofyl vergelijken met een molecule haem, een onderdeel van haemoglobuline, de zuurstof-transporteur in het menselijk bloed, dan blijkt dat die twee bijna identiek zijn. Chlorofyl is opgebouwd rond een kern van magnesium; haem daarentegen is opgebouwd rond een kern van ijzer.
 
Gras is er in overvloed - 9000 verschillende soorten bedekken een derde van deze planeet. 't Groeit zelfs ten noorden van de Noordpoolcirkel, 'overal' in gematigde gebieden, in de tropen, op prairies, in bossen en op savannen, helemaal tot aan het Zuidpoolgebied toe. Sinds oude tijden zijn grassen een voedselbron van de eerste orde, en ze zijn dat tot op de dag van vandaag. Vier van de vijf meest voorkomende gewassen zijn grassen. Het is verbazend te bedenken hoe ook heel grote dieren van gras leven, en dat ze 't op dat voedsel prima doen.
 
Tarwegras-sap is te krijgen in sommige een sap-bars. Het is ook te koop in poerdervorm, of in tabletten - in reformzaken bijvoorbeeld. Poeder en tabletten kunnen ook per post besteld worden. Het is niet moeilijk om zelf, thuis of in de tuin, tarwegras te kweken. Zie hieronder het 'recept'.

Wat heb je nodig om zelf tarwegras kweken?
 
# Graankorrels. Neem een harde soort graan
# Een schaal om de korrels in te weken
# Een zeef
# Een of meer lage bakken, of een dienblad of iets dergelijks
# En lichte tuinaarde of potaarde met compost. Neem organische aarde, verrijkt met mineralen, dat is het beste

1. Week de graankorrels 12 uur in een schaal met puur of gefilterd water. Giet daarna het water af. Zet de schaal op een donkere plaats.
 
2. Spoel de korrels twee keer per dag met water (water afgieten), totdat de korrels gaan kiemen.
 
3. Wanneer de kleine witte worteltjes aan de gekiemde korrels ongeveer net zo lang zijn als de korrel zelf, dan is het tijd om de gekiemde korrels te gaan planten.
 
4. Breng een laagje potaarde aan in de lage bak, een laagje van 1 à 1,5cm is voldoende. Maak evt. de klontjes aarde fijn. Het uiteindelijke resultaat moet een gelijkmatige laag fijne aarde zijn.
 
5. 'Strooi' nu de gekiemde korrels over de aarde uit, zodanig dat er een laagje van één korrel dik ontstaat. De korrels moeten elkaar net niet raken, en er moet maar weinig van het laagje aarde zichtbaar zijn.
 
6. Geef 't geheel water, maar niet zoveel dat er een laag water in de bak staat.
 
7. De korrels mogen bedekt worden met een dun laagje aarde, of met een stuk krantenpapier.
 
8. Zet de bak in het donker, drie dagen lang. Juist in het donker, als het goed is, gaat het kiemproces verder, en ontwikkelen zich jonge plantjes.
 
9. Gedurende deze drie dagen in 't donker moeten de kiemen wel vochtig gehouden worden, maar er mag geen laagje water in de bak staan.
 
10. Het is verbazend om te zien hoe de grassprietjes groeien, zo snel!
 
11. Wanneer de grassprieten ongeveer 1cm hoog zijn, dan is het moment daar om ze in het licht te zetten. Wheatgrass is een stevige plant, puntig ook. Alle sprieten samen geven een soort borstel-effect als je er overheen strijkt; voel maar!
 
12. Blijf de plantjes water geven, niet te veel (in één keer) maar ook niet te weinig. Let op hoeveel water ze nodig hebben, en vul water bij indien nodig. De wortels van alle planten samen vormen binnen korte tijd een soort 'mat' op de bodem van de bak.
 
13. Na zeven tot tien dagen zal het wheatgrass ongeveer 10cm hoog zijn, en dan kun je de sprieten oogsten. Dit kun je eenvoudig doen met een schaar.
 
14. Knip de sprieten juist boven de grond af. Verwerk de sprieten tot sap, of kauw ze 'als kauwgom' (het sap doorslikken, de vaste massa niet).


Aanbevolen boeken over dit onderwerp:
 

  • Steve Meyerowitz: Wheatgrass, Nature's Finest Medicine 16.95euro
     
  • Ann Wigmore: The Wheatgrass Book 14,50euro 

Bron: http://super-selectie.mysites.nl

Sem comentários: