Weet u wat het Nederlandse equivalent is van Stonehenge? Ik wist het niet. Tot ik op de terugweg uit Groningen, de weg door de polder nam en voor de zoveelste keer het bord zag dat Schokland een door de Unesco aangewezen ‘werelderfgoed’ was. Het moest er maar eens een keer van komen. Ik naar Schokland.
Eeuwige strijd
Fascinerend. Met excuus voor alle mensen die dit al lang weten: Schokland is een eiland in de Flevopolder. Beter gezegd, het was een eiland in het IJsselmeer tot de inpoldering en sindsdien is het een eiland in het land.
Net als Stonehenge is het door de Unesco aangewezen als werelderfgoed, het was zelfs het eerste Nederlandse werelderfgoed. De Unesco heeft het uitgekozen omdat het een symbool is voor de eeuwige strijd van de Nederlanders tegen het water. Absoluut. Daar raakte ik weer helemaal van doordrongen. In het museum is een fascinerende film te zien over de geschiedenis van Schokland.
Sappelen
Twee dingen vielen me op. In de eerste plaats hoe erg het vroeger was. Wij hebben vaak de neiging om op het heden te kankeren en het verleden te verheerlijken maar het is verstandig om die neiging geheel en al de kop in te drukken. Wat hebben de inwoners van Schokland moeten sappelen! Ze waren arm, moesten zich helemaal suf werken, ze stookten niet op kolen of hout maar op plakken mest (schokken: daarom werden ze uitgescholden voor Schokkers), hadden vrijwel niks te eten en tot overmaat van ramp moesten ze halverwege de negentiende eeuw op last van de toenmalige koning hun eiland verlaten.
Flevomeertje
Verder werd in de film heel goed de almaar stijgende zeespiegel geïllustreerd. Toen de Romeinen in Nederland kwamen was er helemaal geen Zuiderzee maar slechts een klein water (zo’n tien procent van het huidige IJsselmeer) dat de Romeinen Flevomeer noemden. Sinds de laatste ijstijd twaalf tot tienduizend jaar geleden eindigde, stijgt de zeespiegel gestaag.
Destijds was hij 110 meter lager dan nu. In het begin zal hij natuurlijk wat sneller zijn gestegen maar door de traagheid van het klimaatsysteem stijgt de zeespiegel nu nog constant. Elke eeuw 1,8 centimeter als ik me niet vergis. Door de almaar stijgende zeespiegel werd dat Flevomeertje steeds groter en groeide uit tot de Zuiderzee.
Toch broeikaseffect?
Het leven op Schokland werd steeds onaangenamer. Op het laatst konden de inwoners van de drie gehuchten aldaar elkaar alleen maar bereiken via loopplanken, waarop ze nauwelijks een ander konden passeren. Met het broeikaseffect heeft dat natuurlijk helemaal niks te maken maar wel met het terugveren uit de ijstijd. Nu nog steeds, twaalfduizend jaar na dato!
Dat stoort me ook in het klimaatgebral. Héél misschien is het waar dat het klimaat bovenal onder invloed van het versterkte broeikaseffect verandert en de zonnecyclus daarin een ondergeschikte rol speelt, maar door Al Gore en zijn volgelingen wordt continu gesuggereerd dat de zeespiegel tot nu toe constant was en dat nu opeens door het broeikaseffect het water gaat stijgen. Het water stijgt al twaalfduizend jaar! Het zal ook blijven stijgen, zelfs wanneer Gore en co ongelijk hebben.
Source: http://www.ditkannietwaarzijn.info
Sem comentários:
Enviar um comentário