quinta-feira, 12 de abril de 2007

Deel menselijk hart gekweekt

02 april 2007



Deel menselijk hart gekweekt



Britse onderzoekers hebben voor het eerst van stamcellen een deel van een menselijk hart gekweekt.

Indien vervolgonderzoeken met proefdieren succesvol verlopen, is weefsel voor transplantatie mogelijk over drie jaar beschikbaar. Dat heeft dagblad The Guardian maandag gemeld.

Primeur
Het team heeft met behulp van stamcellen weefsel gekweekt dat net zo functioneert als hartkleppen.

De wereldprimeur kwam op naam van een wetenschapsteam onder leiding van de Britse topchirurg Magdi Yacoub, die al meer bijzondere prestaties op zijn naam heeft staan. Zo implanteerde hij ruim tien jaar geleden al een donorhart bij een tweejarig meisje omdat haar eigen hart niet werkte. In 2006 werd dit donorhart weer verwijderd omdat het eigen hart kon worden gereactiveerd.

Voorafgaand aan de huidige primeur heeft Yacoub tien jaar gewerkt om in kaart te brengen hoe elk deeltje van een hart werkt. Naar eigen zeggen heeft het onderzoek het doel om een volledig, kloppend menselijk hart te ontwikkelen dichterbij gebracht. "Het is een ambitieus project maar niet onmogelijk. Als je me er naar wilt laten raden, zou ik zeggen tien jaar'', aldus Yacoub in het dagblad.

Behoefte
Het kweken van weefsel met behulp van stamcellen (cellen zich kunnen ontwikkelen tot een bepaald celtype) dat beschadigd weefsel zou kunnen vervangen, is een van de grootste uitdagingen waar medische wetenschappers voor staan.

Indien dierproeven met het nu ontwikkelde hartkleppenweefsel later dit jaar succesvol blijken, kan het vervangende weefsel binnen drie jaar worden gebruikt bij harttransplantaties. Daar bestaat grote behoefte aan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overleden in 2005 circa 15 miljoen mensen aan hartziektes. Rond 2010 zullen naar schatting 600.000 mensen vervangende hartkleppen nodig hebben.


Links:

  • Wetenschappers halen stamcellen uit vruchtwater (met video)
  • Verlamde rat loopt weer dankzij stamcellen (met video)
  • Wetenschappers maken stamcellen van huidcellen
  • Wetenschappers maken zenuwstamcellen



  • © 2007 Planet Interet

    Source: http://www.planet.nl