sexta-feira, 20 de abril de 2007

Global dimming

21 februari 2007
Een nieuwe ster aan het klimaatfirmament is ‘global dimming’. Uit metingen zou blijken dat de zoninstraling op het aardoppervlak de afgelopen 50 jaar met 10– 20% is afgenomen. Dit is aanleiding voor uiteenlopende theorieën. Helaas worden de oorzaken en gevolgen van dit zorgwekkende fenomeen daarbij verduisterd. Wat we horen is desinformatie en onzinnige angstzaaierij.

Aangenomen wordt dat global dimming komt door luchtvervuiling. Gevolg is dat minder zonlicht het aardoppervlak bereikt; de ‘dimming’ dus. Kort door de bocht wordt vervolgens ook maar geroepen dat dit een afkoelend effect heeft. Voor het gemak wordt daarbij vergeten dat de stofdeeltjes - en waterdruppeltjes die zich daaromheen vormen - zelf warmte opnemen, en dit bovendien vasthouden.

Hoogst waarschijnlijk zorgt de diffuse vervuiling voor opwarming. Zie het maar als een deken. Weliswaar bereikt minder warmtestraling het bed. Toch zorgt de deken dat het in bed behaaglijk blijft. Opwarming is vooral een kwestie van meer warmte vasthouden, niet van warmte toelaten.

Maar zoiets willen de klimaat-angst-profeten niet horen. Ze hebben juist een lekker eng verhaal bedacht. Goed om een angstige bevolking nog meer vuil en onzin te laten slikken.

De BBC toonde al een voorproefje van hoe dat gaat. Eerst wordt een infantiele mythe bedacht: door ‘global dimming’ hebben wij de ware aard van het broeikaseffect nog niet leren kennen. Laten we vooral niet proberen de lucht wat schoner te krijgen. Want dan staat ons pas echt een ramp te wachten. Extreme opwarming met als gevolg 6 meter zeewater in je keuken.

Om te voorkomen dat we zelf gaan nadenken en concluderen dat dit grote onzin is, wordt e.e.a. gelardeerd met schokkende beelden. Stervende bejaarden en uitgehongerde Afrikanen worden misbruikt om ons de schrik in de benen te jagen. Nee, niet nadenken maar rennen! En vertrouwen dat die onheilsprofeten met hun valse verhalen het zaakje voor ons oplossen. Bijvoorbeeld door met vliegtuigen extra troep in de atmosfeer te sproeien.

Bij een heldere atmosfeer straalt er net zoveel warmte van de aarde als dat er instraalt. Een vervuilde atmosfeer laat minder straling door, neemt zelf warmte op en houdt warmte vast. Dat er minder warmtestraling op de aardkost komt is minder belangrijk. Waar het om gaat is dat de warmte bij de aarde blijft hangen en kan opbouwen.

Het gaat hier gelukkig om een kortstondig effect. De vervuiling moet in stand worden gehouden wil het effect voortgaan. Door het vliegverbod na 9/11 werd duidelijk dat het aandeel van vliegtuigsmog in de opwarming heel groot is. En – interessanter nog – dat de lucht al binnen een etmaal geklaard kan zijn, waardoor de aarde zijn warmte weer gewoon verliest. De dagen zijn behaaglijker en het ‘klimaatprobleem’ voor een groot deel opgelost.

Maar nee. Ook dat willen de spindoctors niet horen. In plaats daarvan verminken ze de lessen uit de 9/11 schone lucht ervaring. Ze wijzen erop dat overdag de zon helderder straalde. En volgens hen is dat een groot probleem. Zo proberen ze de domsten onder ons wijs te maken dat een fijne zonnige dag heel gevaarlijk is. En verschillende danktanks lopen zich al warm om het chemtrailen van de atmosfeer openlijk te verdedigen.

Een ding doen ze niet in die politieke denktanks. Dat is evenwichtig nadenken. Ze zijn alleen bezig met wat ze ons en onze bestuurders willen laten geloven. Dit tot gerief van hun broodheren. Juist ja… big business…de grote aardvervuilers.

Veel onzin hebben ze mij al op de mouw gespeld. Maar hier trek ik toch een lijn. Ik ben gesteld op zonnige dagen, koele nachten en heldere luchten. Als ik daarvoor wat minder in een van hun vliegtuigen moet stappen dan heb ik dat er graag voor over. Bovendien: waarom vlieg ik eigenlijk? Vaak is dat voor een weekje zon en frisse lucht.

Bron: http://www.zapruder.nl/portal/artikel/global_dimming/


Source: http://blogger.xs4all.nl/elannet

Sem comentários: