quarta-feira, 30 de maio de 2007

Klimaatverandering in een ander daglicht

Door Henri Westland
Opinie




Het broeikasgas effect kan bepaald niet zoals beweerd voor 95% de oorzaak zijn van aardopwarming. Immers de ingestraalde zonnewarmte zal toch echt eerst in aardmaterialen zelf moeten worden opgenomen, om pas daarna via het broeikasgasschild weer naar het heelal weg te stralen. Het maakt dan wel een heel groot verschil in welk materiaal die zonnewarmte wordt opgeslagen. Een asfaltweg of een stad neemt nou eenmaal oneindig veel meer zonnewarmte op dan het grasveld ernaast. Menselijke bouwsels nemen gewoon heel veel zonnewarmte op. Het broeikasschild krijgt daardoor ook veel meer te verwerken. Heel simpel.

Als de aarde bedekt wordt met een dun laagje isolerend materiaal, zal het fors afkoelen. Zelfs helemaal bevriezen. Immers aardmateriaal kan in dat geval totaal geen zonnewarmte absorberen. En deze warmte dus ook niet uitstralen naar het broeikasschild. Bijvoorbeeld mos of gras groeiend op rotsmassief. Dat is hartstikke aardafkoelend. De rotsen daaronder blijven steenkoud. Maar ook de schaduw van een wolk houdt aardmateriaal koel. Deze twee aardafkoelende principes (resp. het isolatie principe en het reflectie principe) zetten het broeikasgas idee aan de kant. En waarom dan wel?

Stel de aarde is volledig bedekt met sneeuw (of met piepschuim). Nergens wordt dan nog een rots of een watervlakte gevonden. Geen enkel warmte aborberend materiaal is nog te vinden. De aarde blijft dan een zeer koude bol. Volkomen bevroren. Waarom dan wel zo koud? Dat komt doordat luchttemperatuur zelf afhankelijk is van de temperatuur van aardmaterialen. En juist die aardmaterialen worden niet meer door de zon warm gemaakt als ze zijn geisoleerd. Ook al zit de lucht berstens vol broeikasgas, het blijft steenkoud. Men kan letterlijk van pool naar pool lopen over bevroren oceanen. Het broeikasschild krijgt niets te doen. Dus isolatie van aardmateriaal speelt een zeer belangrijke rol bij klimaatverandering.

De lucht wordt warm dankzij het afgeven van opgenomen zonnewarmte. Warmte wat gedurend de dag is opgenomen in aardmateriaal. Dat is het grote principe bij aardopwarming. Het broeikasgasschild is, ook al heeft het inderdaad zoveel opwarmend effect als de wetenschap beweert, volkomen afhankelijk van warmteopslag in aardmateriaal. Dus we moeten klimaatverandering in beginsel zoeken in absorbtie van zonnewarmte in aardmateriaal. Dus niet zozeer in de chemische toestand van de atmosfeer. Als we de aarde heel even als een voetbal in de hand kunnen houden, dan is de luchtschil ervan slechts een tiende millimeter dik. Je kunt die dikte niet eens tussen je vingers houden. Het is niets. Men moet de proporties dus in ogenschouw houden. Opwarming heeft maar heel weinig met dat dunne transparante schilletje te maken. Een schilletje waar de zon dwars doorheen gaat. Opwarming heeft veel meer met het witte jasje van wolken rondom de aarde te maken. En opwarming heeft vooral ook met de aard van materialen op de aardbodem te maken. En dan vooral de opslag van zonnewarmte in die materialen.

Men ziet aardopwarming hier in Zuid Afrika heel mooi gebeuren. Daar liggen miljarden, soms 10 ton zware, door erosie blootgekomen rotsen, die zomers tot zeer laat in de avond nog na zinderen. De zon heeft er de hele dag op staan branden. Er is dus ongekend veel zonnewarmte in opgenomen. Een heel dun laagje grond op die rotsen en het blijft daaronder verrassend koud. Zo simpel is het eigenlijk. Zo is een stad of een asfaltweg nog tot laat in de avond bezig de overdag opgeslagen warmte kwijt te raken. Elke baksteen of klinker of asfaltweg is dus hartstikke aardopwarmend. Tel al die beetjes eens bij elkaar op. Al die extra opgeslagen warmte moet hoe dan ook weer terug naar het heelal door dat broeikasschild.

De aarde afkoelen? Jazeker kan dat. Ter compensatie van alle door mensenhand gebouwde beton, zullen we een ander materiaal moeten zoeken om te isoleren. Water absorbeert ongelooflijk veel warmte. Hoe isoleren we water? Men kan denken aan doodgewoon piepschuim. Een piepschuimeiland op de oceaan. Uiteraard in tropisch en zonnig gebied. Op het geisoleerd water kan geen zonnewarmte meer worden geabsorbeerd. Heel simpel. Probeer het maar eens op een zonnige dag met de tuinvijver. Het water wordt absoluut niet warm. Liefst maken we drijvende eilanden daar waar orkanen of tyfonen worden geboren. Piepschuim werkt zeer effectief oceaanafkoelend. Het is bovendien spotgoedkoop. Tropische stormen of orkanen worden in de kiem gesmoord. De zeespiegel zakt. En dat is op z’n beurt hartstikke nuttig voor de lagere kustgebieden. En juist daar is de meeste industrie gevestigd. En die heeft er graag wat geld voor over. Niemand wil deze eeuw zijn gebouw of huis door overstromingen zien worden vernietigd. De stijgende zeespiegel is immers voor alle lagere kustgebieden een buitengewoon vervelende zaak.

Andere methoden om de aarde af te koelen zijn te simpel voor woorden. Een wat grotere spiegel in zonnig gebied stuurt direkt zonlicht het heelal in. Dat is warmte die de aarde nooit bereikt. Zeer afkoelend. Een goedkope methode en wellicht maar een fractie van de kosten die momenteel aan broeikasgassen wordt besteed. De duizenden miljarden broeikas-belastinggelden worden verkeerd besteed. Met ons broeikasgas idee zitten we op een dood spoor. Nota bene een gas wat mens en dier uitademen. Dus spiegels om de aarde af te koelen? En waarom niet? Als men de bundel zonlicht op de maan richt dan is straatverlichting overbodig. Altijd volle maan? Het kan.

Nog een methode om de aarde af te koelen is het rond de aarde laten cirkelen van een groot ultra licht doek. Het dient dan wel forse afmetingen te hebben. Het zal het schaduw op de aarde werpen. Zoals bij een zonsverduistering zal het heel even een koud gevoel veroozaken. Maakt men een zijde van dit scherm spiegelend dan kan men het gereflecteerde licht naar elke gewenste plaats sturen. Bijvoorbeeld naar de maan. Maar ook naar de aarde. Kan het scherm worden gedivergeerd of geconvergeerd dan is het brandpunt ervan enorme energie. Een warmtekrachtcentrale dmv een spiegel in de ruimte? Het kan.

De meest simpele methode om de aarde af te koelen is het bevorderen van vegetatie. Daar zijn drie redenen voor. Vegetatie verdampt water. Verdamping is een afkoelende energie. Daarnaast heeft een groendek een isolerende werking. Aardmateriaal kan met een groendek erboven geen zonnewarmte meer absorberen. Bovendien bevordert vegetatie wolkvorming. En een wolk is hartstikke aardafkoelend.

De aarde wordt dus warmer. Hoe komt dat? Daar zijn twee grondredenen voor te vinden. Ten eerste. Beton, klinkers en plaveisel nemen meer dan nodig zonnewarmte op. Blootgekomen rots doet dat ook. Erosie is dus eigenlijk een hartstikke aardopwarmende zaak. Ten tweede. Wolken dekken door hun schaduw veel aardmateriaal af. En dat is prima aardafkoelend. Maar door inkrimping van tropische regenwouden en dus uitbreiding van woestijnen, verdwijnt stilletjesaan het witte wolkenjasje rond de evenaar. De toppen van de wolken aldaar reflecteren erg veel zonnewarmte naar het heelal.










Ik ben Henri Westland. Waterbouwkundige en klimaatdeskundige. Ik zeil met een jacht rond de wereld. En bestudeer wereldwijd veranderingen van klimaat. Ben op zoek naar een sponsor. Ik verdedig het belang van het tropische regenwoud, omdat het verdwijnen ervan de aarde opwarmt. Wolken reflecteren zonnewarmte. Bovendien reduceren wolken waar ook ter wereld door hun schaduw de opslag van zonnewarmte in aardmateriaal. De wereldbewolkingsgraad is momenteel 50% en neemt volgens de prognoses af. De laatste berichten zijn dat de tropische regenwouden over 40 jaar geheel en al zijn verdwenen. En juist boven regenwouden wordt aan de lopende band wolkendek gemaakt. Als het tropische regenwoud weg is dan heeft dat buitengewoon negatieve consequenties voor de gemiddelde wereldtemperatuur.


Ieder belangstellende, bedrijf of magazine, die interesse heeft voor deze en andere klimaat principes en op een leuke manier de wereld wil rondzeilen met het jacht “ Climate Challenge”, is uitgenodigd te reageren. Avontuur. Ontmoetingen. Reacties. Studies. Een mooi verhaal met heel veel nieuwe principes. In Zuid Afrika noemt men het nu al “the educational adventure”. Men noemt het isolatie principe lachend, “a convenient truth”. En terecht. Al Gore zal zijn film moeten herzien. We moeten ons niet teveel blijven concentreren op broeikasgas.

De eerste 800 zeemijlen rond Kaap Agulhas zijn inmiddels achter de rug en het jacht ligt veilig en wel in Hout Bay vlakbij Kaapstad. Het is winter hier. Zeer heftige stormen. We kunnen helaas niet veel verder (naar St Helena en Ascencion) omdat de bank het internetgeld bedoeld voor de campagne, heeft laten verdwijnen. Politie zegt dat het in 99% van dit soort gevallen door corrupte bankemployee’s wordt gestolen. Het ergste is nog dat de Nederlandse bank helemaal niets doet. De bank vertrouwde me in november vorig jaar toe dat er absoluut niets kon gebeuren met internetbankieren. Ook niet op mijn zeereizen en klimaatcampagne. Mijn vertrouwen in mijn bank heeft hiermee een flinke deuk opgelopen. Ga dus nooit zeilen op zee. Ga dus nooit op safari. Doe nooit moeite om bergen te beklimmen. Je geld verdwijnt voorgoed, bij jouw bank. Hou je geld weg van internetbank rekeningen. Hoe groter het bedrag hoe groter het risico. En dat terwijl de Nederlandse bank het letterlijk heeft zien verdwijnen. Ze zien het gebeuren en doen er niets aan het te voorkomen of te stoppen. Ze beschuldigen jou ervan dat je de account niet bijhoudt. Alsof dat verplicht is. Zelf kijken ze er helemaal niet naar. Er is 40.000 euro verdwenen. Het allerergste is dat het jouw vertrouwde bank is, die je in een vreemd land volkomen in de steek laat.

De “out of the box” klimaat principes worden overal op de wereld met aandacht gelezen en gevolgd. In China is het Isolatie principe (oa het piepschuim idee) en het Wolkreflectie principe nog maar kort geleden frontpagina nieuws geweest. Een aarde totaal bedekt met wolken of met sneeuw, blijft respectievelijk steenkoud of totaal bevroren. Een zichzelf versterkend effect. Daarentegen een aarde totaal bedekt met rots (dus ook beton en asfalt) en een aarde welke uitgebreid is bedekt met woestijnachtig wolkloos gebied wordt bloedheet. Dus uw tuinmuurtje, uw tegelpad, en uw huis dragen stiekum bij aan aardopwarming. Heel vervelend maar het is waar. Tel wereldwijd al die extra graadjes maar eens op. Zelfs uw tuinvijver. U zult versteld staan hoeveel graden de aarde warmer wordt door menselijke bouwsels. Door blootgekomen rotsmassief. Asfalt is wel het ergste wat de mens heeft uitgevonden. Die extra warmte moet hoe dan ook door het broeikasgasschild worden gepropt. Uw reactie hierop is altijd welkom.

Gedwongen door geldgebrek zal ik nonstop naar Nederland moeten zeilen. Een grote Nederlandse boerenleen bank heeft alle communicatie naar mij geblokkeerd. Schandalig. Er is 40.000 euro verdwenen en de bank doet niets om mij als gedupeerde te helpen. Integendeel. Men boycot me. Ik zit zonder een cent in Zuid Afrika. Geld wat voor een goede zaak was bedoeld. Ik moest me van deze bank persoonlijk komen melden in Middelburg. En dan pas zouden ze iets voor me doen. Schande. Ik kan voor deze bank bepaald geen respect hebben.

Steun de klimaat campagne. Zeil met de “Climate Challenge”mee rond de wereld. Beleef de avonturen. Help de discussie op gang te brengen. Denk na over het veranderen van het klimaat. Zeg niet dat klimaatverandering altijd al is geweest. Want er zijn twee principiele redenen voor te vinden. Toename van vegetatie betekent afkoeling. (dwz meer wolken dus grotere reflectie van zonlicht naar het heelal, maar ook een betere afdekking van warmte absorberend aardmateriaal) Afname van vegetatie betekent opwarming. ( Tekort aan wolken dus minder reflectie van zonlicht, en een teveel aan blootliggend warmteabsorberend aardmateriaal). Heel simpel. Veroorzaakten de grazende dynosaurussen in oertijden een aardopwarming, de opkomst van carnivoren veroorzaakten wel weer een ijstijd. Het is de uitvinding van de stenen bijl van de preahistorische mens geweest, die in het staartje van de geschiedenis aanzet heeft gegeven tot de huidige klimaatverandering.

Er vallen wereldwijd onnodig veel slachtoffers door misoogsten, droogtes en overstromingen. Elk jaar toename van rampen. Mega miljarden schades. Zeekusten worden aangetast. Weersystemen zijn in de war. Steeds weer nieuwe extremen. Huizen spoelen weg. Rustige rivieren zijn wilde modderstromen geworden. Op andere plaatsen kurkdroge beddingen. Orkanen nemen toe. De zeespiegel stijgt. En dat niet alleen door het verdwijnen van continentwater, maar ook door het in zee spoelen van vruchtbare grond. Over een eeuw is ons mooie Nederlandje het verdronken land van Duitsland. En dat kunnen we ons als beneden zeespiegel liggend land met een ongewoon grote zeevaartkundige en waterbouwkundige reputatie niet permitteren. We kunnen veel voorkomen door het probleem internationaal op tafel te leggen. Tien boomstekjes per mens is te doen. Zestig miljard bomen. Die bomen zuiveren niet alleen de lucht ze absorberen ook massa’s water. Die bomen maken rond de evenaar een mooi wit zonreflecterend jasje. Het geld daarvoor zal er moeten komen. Niet via de charitatieve instellingen maar door overheden. Denk mee en praat erover. Doe iets.

Vriendelijke groet

Henri









Bron: http://www.hetechtenieuws.org

Sem comentários: