quarta-feira, 2 de maio de 2007

Liefde gaat door de maag: Goddelijk eten

27 mrt 2007

Heb je een oogje op iemand? Schotel hem of haar dan Love Food voor. Daarin zitten allerlei ingrediënten die de liefde aanwakkeren. Asperges, oesters, chocolade en alcohol bijvoorbeeld, zijn beproefde lustopwekers. En in de juiste mate zijn ze nog eens goed voor de gezondheid ook! Lees, verleid en proef mee.


Aphrodite was de Griekse godin van de liefde en de schoonheid. Allerlei eten, drinken, kruiden, drugs en geuren die de lust vergroten zijn naar haar genoemd: afrodisiaca. Het stimulerende eten en drinken staat ook bekend als Love Food. De Romeinen gebruikten het al. Zij wakkerden het verlangen bij de vrouw aan met het zweet van de gladiatoren. In het oude Frankrijk verkocht men een soort brandewijn met een adder erin als afrodisiacum. En wat te denken van de oude Egyptenaren, die knoflook als lustopwekker beschouwden?

Seksuele spanning
Niet alleen vroeger kwam dit merkwaardige liefdesvoedsel voor. Als je nu je Valentijnsdag in Japan viert, heb je kans egelvis op je bord te krijgen. Deze is even angstaanjagend als dodelijk. Toch gebruiken Japanners de egelvis als Love Food. Hun theorie daarachter is al even bizar: het eten van egelvis is flirten met de dood en deze flirt brengt een seksuele spanning teweeg. Don't try this at home.

Gelukkig zijn de Westerse soorten Love Food een stuk gezonder. Hier serveren ze bijvoorbeeld asperges, bananen, kaviaar, vijgen, truffels en ananas. Stoffen hieruit zouden man en/of vrouw in een liefdevolle stemming moeten brengen. De bekendste voorbeelden van Love Food zijn alcohol, chocolade en oesters. Daarmee laten we je hieronder nader kennismaken.

Liefdesdrank

Alcohol, en dan vooral champagne, is de liefdesdrank bij uitstek. Niet zozeer de stoffen die erin zitten, maar de alcohol zelf maakt mensen losser, relaxter en geeft meer zelfvertrouwen. Dit maakt ontvankelijk voor lust. Voeg hierbij dat een enkel glaasje alcohol per dag niet ongezond is (sterker nog: matig alcoholgebruik beschermt tegen hart- en vaatziekten) en alcohol is een prima liefdesdrank. Maar een teveel aan alcohol kan het effect van Love Food weer onderuithalen. Zoals Shakespeare schreef: 'it provokes theChocolade is een schoolvoorbeeld van Love Food. desire, but it takes away the performance.'

Goddelijk eten
Ook chocolade is een schoolvoorbeeld van Love Food. Vroeger misschien wel méér dan nu. Chocolade was 'het eten van de goden', zeldzaam en mysterieus. Tegenwoordig is chocolade op iedere straathoek te krijgen, maar het blijft liefdesvoedsel. Aanhangers van de Love Food-theorie wijzen vooral op de phenylethylamine in chocola. Dit is een stofje dat stimuleert en activeert.

Echt gezond is chocolade niet. Het bevat veel ongezonde verzadigde vetten en veel calorieën. Aan de andere kant is uit onderzoek gebleken dat een klein beetje chocolade juist heilzaam is. Om precies te zijn 10 gram pure chocolade per dag verlaagt de bloeddruk en beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Voortplanting stimuleren
Oesters zijn het bekendste voorbeeld van Love Food. Vroeger werden ze al gezien als afrodisiacum vanwege de gelijkenis met het vrouwelijke geslachtsorgaan. Nu zijn het vooral de flavonoïden die aan oesters het Love Food-label geven. Flavonoïden zijn stoffen die de voortplantingsorganen zouden stimuleren. Oesters zijn in elk geval erg gezond, vooral vanwege de stoffen magnesium en zink. Daarnaast bevatten ze ook nog eens weinig calorieën.

Placebo-werking

Over alcohol, chocolade en oesters is al bij al goed en slecht nieuws te vertellen. Het slechte nieuws is dat bij geen enkele soort eten of drinken Love Food-effecten overtuigend bewezen zijn. Tot nu toe dan. Maar wie weet heeft Love Food wel een heel prettige placebo-werking. Het goede nieuws is dat alledrie de soorten Love Food tot op zekere hoogte gezond zijn. Een menu met één a twee glaasjes alcohol, een grammetje of tien gram pure chocola en flink wat oesters is uitstekend voor je gezondheid. En wie weet waarvoor nog meer.

Source: http://msnv2.gezondheidsnet.nl

Sem comentários: