segunda-feira, 28 de maio de 2007

Menstruatie, een heilige gebeurtenis

door Jan Kraak
2002

Stuurloos
Menstruatie verloopt niet altijd even gemakkelijk. Veel bloedverlies bij menstruatie komt door disharmonie in de milt- en leverenergie. Door het stuurloos worden van het bloed en onvoldoende chi kan het bloed niet meer worden beheerst.

Te heftige menstruatie is een disharmonie die vaak ontstaat door drukte, overwerktheid, spanning, carriére maken, ongeduld, een ongeregeld levensritme, verstoring bioritme, verstoring spijsverterings-organen. Een combinatie van deze factoren leidt tot dusharmonie van de normale menstruatie.De milt zorgt voor de aanmaak van bloed, zorgt voor de spijsvertering en is verbonden met het lymfeklierstelsel. De lever slaat bloed op, dat niet direct hoeft te circuleren. Let wel, de vrouw maakt meer bloed aan dan de man en dat is ook logisch vanwege de functie van de menstruatie. Het hart zorgt voor de distributie.Belangrijk zijn hierbij ook de vijf elementen-oefeningen voor de lever, milt en het hart.

Dus te heftige bloedingen komt door een verstoring van de lever- en miltenergie. Als het bloed donker rood is en er zitten klonten in, dan is de hoofd oorzaak de lever, die het bloed te lang vast houdt. Is het bloed dun en lichtrood dan ligt het aan de milt.

De menstruatie is een belangrijk moment. Het is letterlijk en figuurlijk een bloeiend moment. Menstruatie geeft volheid en een energievolle uitstraling. In veel culturen wordt dit onderstreept en voeren vrouwen hiervoor een ritueel uit.

Menstruatie is geen onrein moment maar juist een bloeiende en spirituele gebeurtenis verbonden aan de kosmos en staat onder invloed van zon en maan. In westerse culturen en de door mannen overheerste maatschappijen is dit verdrongen en in de vergetelheid geraakt.

Indiaanse vrouwen krijgen van de mannen alle gelegenheid om zich terug te trekken en maand-rituelen uit te voeren. Dat komt omdat zowel de mannen als de vrouwen nog sterk met de natuur verbonden zijn.

De westerse levenswijze zorgt voor disharmonie. Bij natuurvolken voeren vrouwen nog een menstruatie-dans uit. In deze dans wordt veel met de heupen, bekken, kortom met het hele buikgebied gewerkt. Een westerse dans is stijf. Door invloed van culturen, Afrikaanse, Hawaïaanse, Arabische (buikdansen) en andere, is dat ook in het westen weer populair geworden. Daarvoor vond men het maar obscuur.

Hoe je met je bekken kan werken zie je aan de twist, salsa, Cubaanse rumba en buikdansen. Maar het kan ook met tai chi tao-oefeningen en het tai chi tao-spel spelen met de energiebal. Werk bij menstruatieklachten dus veel met het bekken en breng door middel van de vijf elementen tai chi tao weer harmonie in het geheel. En beschouw de menstruatie als een krachtige energie en een spiritueel gebeuren.


Source: http://www.jankraak-taichitao.nl

Sem comentários: